Postów: 27933 Miejscowość: Sucha Beskidzka Data rejestracji: 27.11.10
Dodane dnia 26-02-2017 19:31
Sezon 2017
Tak jest, jak i w ubiegłym roku, Tóbiás pokazał się nam 26 lutego w gnieździe. Kiedy włączyłam podgląd, o 10:00, słuchał mszy, a przynajmniej, w ścieżce dźwiękowej, można było słyszeć modlitwy i śpiew. Stał w skupieniu, przez całą godzinę. Mam nadzieję, że to dobry znak, na nadchodzący sezon.
Dodane dnia 07-03-2018 23:28
2018
Na początku lutego rozpadła się połowa gniazda. W ubiegłym roku doszło do podobnego incydentu, Tobiasz i Sara byli już w domu i naprawili szkody, zanim zostało złożone pierwsze jajko.
W czasie zimy, gniazdo było odwiedzane przez różne zwierzęta. Najczęściej przez wiewiórki.
Autor: Öreg Rozmár
Tóbiás wrócił 2 marca, do uszkodzonego i zaśnieżonego gniazda. Pracownicy Gemenc Zrt. nie planowali odbudowy gniazda, ponieważ nie ingerują w naturalne wydarzenia.
Autor: baon.hu
Tóbiás nocował w gnieździe. W nocy padał deszcz ze śniegiem. Tóbiás poranił sobie nogi ostrymi kawałkami lodu. O 6:00, 3 marca, odleciał na poszukiwanie ryb.
Autor: liznm
Sára, partnerka Tobiasza, wraca w połowie marca. Nie wiadomo, jaką decyzję podejmą bociany: odbudują gniazdo, czy zbudują nowe gdzie indziej.
Tóbiás pojawia się czasem w gnieździe. Dzisiaj, 7 marca, w południe, również tu zawitał.
Dodane dnia 20-03-2018 21:39
Sára wróciła do gniazda 12 marca, o 9:04. Udało mi się trafić na ten moment.
Tóbiás chyba coś przeczuwał, bo od rana znosił bardzo dużo materiału do gniazda.
Dziwnie się zachowywał, ponieważ natychmiast położył się w gnieździe. Czyżby to była jakaś nowa Sára ? Widziałam potem kilkakrotnie takie zachowanie.
Tóbiás jednak ma jedno zadanie : przedłużyć gatunek, do czego ochoczo przystąpił.
Gniazdo bardzo się zmienia: pierwsze zdjęcie jest z 8 marca, drugie z 20 marca.
Z tego, co zaobserwowałam, większość materiału przynosi staruszek Tóbiás.
Dodane dnia 16-03-2019 23:03
Sezon 2019.
7 marca 2019 r., O godzinie 16:27, młody, czarny bocian wylądował w zakamuflowanym gnieździe i wrócił następnego ranka na kilka minut. Niestety, to nie jest Tobiasz.
Nie jest to również Sara, jak twierdzą węgierscy obserwatorzy.